bees-pesticidesРапичния мед има мътнобял до бял цвят. Почти веднага след центрофугирането той показва полутечна консистенция, но след сравнително кратък период от време придобива обикновено фина кристализация. Ароматът на рапичния мед е специфичен, а вкусът – характерен сладък с много слабо изразен кисел оттенък.
Поленовият анализ на меда от рапица показва завишено количество на поленови зърна. Техният процент надвишава 40%, което причислява рапичния мед към богатите на полен видове пчелен мед.
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ КОНСУМАТОРИТЕ НА РАПИЧЕН МЕД?
Обикновено разфасованият рапичен мед е с бял или матнобял цвят като характерно за него е, че при съхранение много барзо кристализира. Предпочитан е от много потребители като особено привлекателен със своите специфични качествени характеристики е финокристализиралият рапичен мед.
Рапичният мед има по-голямо количество на глюкозата спрямо това на фруктозата, което го различава от другите видове пчелен мед.
Рапичният мед се отличава с по-висока антимикробна активност от другите видове мед, която се доближава до известния със своите антимикробни качества манов мед.

Европейските пчелари наричат меда от рапица ЖИВ МЕД, заради многото му лечебни свойства. Медът от рапица традиционно се използува за лечение на сърдечно – съдови заболявания. Разтворен в мляко, той спасява от възпалено на гърло. Медът от рапица има високо съдържание на глюкоза, повече от 51%, която подпомага умствена дейност и прониква в съдовете на мозъка. Той много бързо се абсорбира от червата и има способността да отстраняване на тежките метали от организма. Медът от рапица има положителен ефект върху черния дроб и жлъчните пътища, когато се приема размит в топла ( но не гореща ) вода. Както всички видове мед, помага за регенериране на кожата и може да се използва за изгаряния. Високото съдържание на бор възстановява костната тъкан и помага на щитовидната жлеза при жени след менопауза.

Съдържащите се в рапичния мед и рапичния прашец витамини предотвратяват преждевременното стареене, нарушенията свързани с обмяната на веществата, подтискат развитието на дерматити, атеросклероза, мускулни заболявания, както и различни нарушения на репродуктивните и други функции на тялото.

Медът от рапица може да се използва като заместител на захарта. Добавен в кафето или чай, той практически не се променя вкуса на напитката.

Рапичния мед е един от най подходящите видове мед за деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.

Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно-чревни проблеми. Препоръчва се и при сърдечни заболявания.
Цветният прашец от рапица се използва за лечение на верикозни вени и за подобряване на общото състояние на болните хора.
Рапичният мед е много подходящ за приготвянето на така наречения мед-крем, който е много популярен, тъй като цяла година не променя вида си. Медът крем има равномерна кристализация и е предпочитан от много хора заради това, че е по-лесен за мазане и не се разтича.