fbpx

ябълков оцет 11Ябълковият оцет е използван като подправка, естествен консервант и лекарство. Смята се, че древни цивилизации са го прилагали още преди десет хиляди години.

Какво представлява ябълковият оцет?

Както може да се предположи, той се приготвя от ябълки, които ферментират и в този процес захарите се разграждат и се превръщат в алкохол, благодарение на бактерии и дрожди. Алкохолът след това ферментира допълнително и се превръща в оцет.

Истинският ябълков оцет е мътен, с кехлибарен цвят и в него се откриват малки парченца, които се утаяват на дъното (т.нар майка). Това са ензими и благотворни за стомаха бактерии, на които се дължи основният лечебен ефект на оцета. Ако оцетът е бистър и съвсем прозрачен, то това означава, че е бил подложен на допълнителна пастьоризация и топлинна обработка, при което полезните вещества се унищожават и не остава нищо друго освен характерният за оцета кисел вкус.

Какви са ползите от ябълковия оцет?

При диабет

Проучвания показват, че една лъжица ябълков оцет преди хранене повишава инсулиновата чувствителност и забавя вдигането на глюкозните нива след хранене. Още повече – ако вечер преди лягане приемете 2 с.л. ябълков оцет, то това спомага за задържането на ниски стойности на кръвната захар сутрин, след като се събудите.

За отслабване

Ябълковият оцет може да се използва като ефективно средство за справяне с излишните килограми по естествен и безболезнен начин. Една-две супени лъжици, разтворени във вода потискат апетита и т.нар. вълчи глад. Това, разбира се, не означава, че няма да се храните, но фибрите, които се съдържат в оцета ще ви  накарат да почувствате ситост по-бързо и ще тушират склонността към преяждане. Освен това ябълковият оцет ускорява разграждането на протеините, подпомага метаболизма и не позволява на организма да трупа излишни мазнини.

Газове, подуване на стомаха, киселини

Не мислете, че приемането на киселия ябълков оцет ще повиши киселинността на стомаха Ви и ще задълбочи проблема. Това е най-достъпното средство от нашата кухня за бързо облекчаване на всички стомашни оплаквания в това число и лошо храносмилане и тежест. Ако вкусът не ви допада, тогава може да пробвате да добавите лъжичка мед към водата, в която сте разтворили оцета.

Детоксикация

Киселините в ябълковия оцет се свързват с токсините и спомагат за тяхното по-бързо извеждане от организма. Освен това златистата течност пречиства черния дроб, кръвта и подобрява кръвообращението.

Високо кръвно налягане и холестерол

Оцетната киселина и калият в ябълковия оцет помагат за регулиране на кръвното налягане и нивото на холестерол, като същевременно алкализира средата в организма и поддържа Ph баланса.

Алергии и инфекции на синусите

Приемът на ябълков оцет (отново разтворен във вода) сутрин значително потиска симптомите на сезонните алергии и освобождава синусите, като същевременно потиска производството на хистамин в организма.

Чиста кожа и лъскава коса

Детоксикиращият ефект на ябълковия оцет с отразява, разбира се, на най-големия орган на човешкото тяло – кожата. Тенът се избистря, кожата става по-чиста и сияйна, като освен вътрешно, може да прилагате оцета външно, като потупвате лекичко с памучен тампон определени места. За здрава и лъскава коса полейте с оцетена вода след измиване , като не е необходимо допълнително изплакване, тъй като миризмата на оцета изветрява бързо.

Още един съвет: освен прибавянето на мед за омекотяване на вкуса, използвайте и сламка, ако пиете често вода с ябълков оцет, защото киселината леко изтънява емайла на зъбите.

Поръчате в нашият онлайн магазин Натурален ябълков оцет

При избора на Натурален и био ябълков оцет „ЛИДИЯ”,ние гарантираме качеството,както и че купувате жив, нефилтриран,непастьоризиран,ябълков оцет с”майка”

Източник:http://purevital.bg/