fbpx

ябълков оцетНезависимо от ползите на спирта при производство на билкова тинктура, все още има хора, които предпочитат да избегнат неговата употреба. Екстрактите от оцет не са толкова мощни, колкото тинктурите на спиртна основа, но за сметка на това дозите са високи. В допълнение оцетът съдържа витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на здравето. Ето как.
Приготвяне на билков екстракт

Необходими продукти:
1 част сушени билки
7 части натурален ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Изсипете съставките в стъклен буркан. Поставете капак на съда и го оставете на сухо и прохладно място за 3 седмици. Периодично разклащайте буркана, за да може съставките да се смесят добре. След изтичане на определения период, прецедете сместа и я изсипете в друг подходящ съд с херметическо затваряне. Може да консумирате екстракта в рамките на 6 седмици.
Начин на приложение:
Приемайте по 1 чаена лъжица от лечебното средство 3 пъти дневно. По желание може да добавяте екстракта към любими сокове и напитки.
Приготвяне на оксимел (сладко-горчив билков сироп)

Необходими продукти:
натурален ябълков оцет
сушени билки
пчелен мед
Начин на приготвяне:
Запълнете 3/4 от буркана със сушени подправки. В отделен съд смесете оцет и мед в съотношение 2:1 в полза на оцета. Добавете сместа към билките и поставете капак на съда. Оставете продукта да престои на сухо и прохладно място за 2 седмици, като периодично разклащате буркана, за да може съставките да се смесят добре. След изтичане на определения срок, прецедете течността и я изсипете в друг подходящ съд с херметическо затваряне. Съхранявайте продукта в хладилник.
Начин на приложение:
Консумирайте по 1 чаена лъжица от лечебното средство 3 пъти дневно до облекчаване на симптомите, причинени от грип и настинка.
Списък на билките и тяхната употреба:

– Розмарин – Благоприятства кръвообращението, насърчава храносмилането и подобрява паметта.
– Салвия – Притежава противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства.
– Мащерка – Помага за облекчаване на симптоми, причинени от грип и настинка.
– Риган – Ефективно се бори срещу инфекции на дихателните пътища.
– Чесън, джинджифил и лук – Служат за приготвяне на тоник за борба с грип и настинка.
– Мента – Подобрява храносмилането.
– Цветове на бъз – Укрепва имунитета.
– Малинови листа – Облекчава менструалните болки.
– Лимонови кори – Насърчава имунитета.

Източник:http://saveti.framar.bg/