fbpx

 

ябълков оцетВ тази ежедневна подправка на трапезата се крие много повече, отколкото си мислим. Съвременната медицина доказа, че в ябълковия оцет се съдържат много носещи здраве съставки.

Американския медик и учен д-р Джарвис доказа, че в ябълковия оцет се съдържат важни вещества, които подобряват обмяната на веществата, подпомагат на отделянето и премахват шлаките, като така подпомага за подобряването на нашето здраве.
Има много причини да държим в кухнята си бутилка ябълков оцет.

Оцетът от ябълка снабдява организма с ценни минерали, витамини и жизненоважни елементи като:

  • Калций – от жизненоважно значение за образуването на костите и предпазването от остеопороза. Ако ни липсва този минерал, се чувстваме изморени и без настроение.
  • Магнезий – важен за нервите. При недостиг, страдаме от нервност, бясно биене на сърцето и студени тръпки.
  • Калий – дава на нервните и мускулните клетки необходимата сила и се грижи за здравето ни.
  • Витамин С – засилва имунната система, предпазва от настинки и други инфекциозни заболявания. Подпомага образуването на колаген, т.е. на белтъка, който се грижи тъканта на кожата ни да е здрава и еластична.
  • Бетакаротин – като предтеча на витамин А изпълнява ролята на щит за клетките и по този начин предотвратява множество заболявания.
  • Флуор – от него имат нужда зъбите ни. Той ги заздравява и ги предпазва от кариес.
  • Пектин – разтворимо баластно вещество, което действа очистващо на червата, неутрализира отровите и спира нежеланите микроорганизми. Предотвратява от появата на вредния холестерин и ни предпазва от инфаркти и инсулти.
  • Оцетна киселина – предпазва плодовете от външните влияния и от разваляне. Подобен очистващ ефект има и ябълковият оцет за нашите черва. Той унищожава вредните микроорганизми и изравнява съотношението киселина-основа в организма ни.

Нещо много повече от здравословна подправка за храна
Но ако си мислите, че ще се облагодетелствате от всички тези полезни вещества само ако подправяте пролетната си салата с ябълков оцет, дълбоко грешите. Той е подходящ не само като подправка, а и за много други неща.

За ежедневно пиене
Под формата на напитка ни дава необходимата енергия, за да може имунната ни система да функционира добре. Смесете 2 чаени лъжички ябълков оцет с топла вода. Ако ви се струва прекалено кисело, подсладете го с малко мед.

Храносмилане
Тъй като не се движим достатъчно, често червата ни са лениви. Срещу това помага следното средство: сутрин на гладно да изпием бавно чаша минерална вода смесена с четири чаени лъжички ябълков оцет и лъжичка мед.

Релаксация
За отпускане на мускулите подходяща е ваната. Сложете в топлата вода две чаши ябълков оцет. Стойте във ваната не повече от петнадесет минути.

Срещу изморени крака
Потопените в топла вода крака с добавка на една чашка ябълков оцет и една супена лъжица сол оказват благотворно влияние върху цялото тяло.

За освежаване тена
Овлажнете лицето с гъба, натопена в смес от вода и ябълков оцет в равни дози. Това освежава и прави малките бръчици незабележими.
Прекрасна грижа за кожата
Смесете една чаша ябълков оцет и една чаша вода и нанесете сместа върху цялото тяло. Не попивайте, а оставете да подейства. Завийте се и в продължение на един час си почивайте. Загряването подобрява кръвообращението и прави кожата еластична.

Против мускулна треска
Натрийте засегнатите участъци с ябълков оцет и оставете да подейства. Кожата започва да боцка, което е сигурен признак за подобряване на кръвообращението и за отпускане на мускулите.

При настинки и болки в гърлото
Смесете голяма чаша топла вода с една чаена лъжичка ябълков оцет. Няколко пъти на ден правете гаргара с тази смес. Допълнително можете да приемате и смес от гореща вода с една чаена лъжичка ябълков оцет и малко мед.

Против ухапвания от насекоми
Напръскайте ухапаното място с чист ябълков оцет. Това спира сърбежа, дезинфекцира, а отокът спада по-бързо.

При режими за отслабване
Сутрин преди закуска приемайте две чаени лъжички ябълков оцет с вода, портокалов сок или кисело мляко. Така се активизира обмяната на веществата, а организмът се освобождава от шлаките.

Поръчате в нашият онлайн магазин Натурален ябълков оцет

При избора на Натурален и био ябълков оцет „ЛИДИЯ”,ние гарантираме качеството,както и че купувате жив, нефилтриран,непастьоризиран,ябълков оцет с”майка”

 

Източник:http://bgbezgranici.com/za-zhenite/