fbpx

Подранилото лято е в разгара си. Време е да си отдъхнем от зависимостта на студа. Да разхвърлим дрехите, да похапнем пресни салати. Само че, все още не свикнали с температурите, не забелязваме кога сме изпили нещо по-студено от хладилника, или сме излезли по-леко облечени, а дъждът ни е изненадал. Така попадаме в лапите на летния грип, който може и да не е толкова страшен, но е безкрайно досаден в хубавото време.

Преборете настинките, грипа и главоболието с помощта на ябълковия оцет

Наистина, и да сте здрави, ако сте полели салатата с ябълков оцет, вместо с винен и със зехтин, вместо олио, значи сте направили първата стъпка не само за по-вкусната си трапеза, но и за по-здравословната.

Ако изяждането на една ябълка на ден предпазва човек от болестите, то тогава лекарите са пресметнали, че една доза ябълков оцет ще го поддържа здрав години наред.

Ябълковият оцет има великолепно въздействие върху организма. Той помага да се премахнат хроничните болки и умората, да се отървете от настинките и гриповете.

Според известния природолечител Магнус Харисън, ябълковият оцет е единственото лекарство, което човек трябва да има винаги под ръка в къщи. Той не само е неизчерпаем източник на витамини и минерали, но и действа по-ефикасно от традиционните лекарства при редица заболявания.

Харисън препоръчва да използваме оцет вместо вино и лимонов сок при ежедневното хранене. Да се изпива по една чаена лъжичка оцет, ръзтворена в чаша вода всяка сутрин, е изключително полезно.

Има доста методики за ползотворното прилагане на ябълковия оцет, изградени от известни лекари.

Специалистката по артрити от престижна болница в Манчестер д-р Хелън Грант признава, че болките, които изпитва по цялото тяло след края на работния ден, изчезват след отпускане в топла вана с ябълково вино. Изчезва и главоболието и всички други здравословни проблеми. “Сега ежедневно се къпя във вана с разтвор от ябълково вино, последвана от горещ душ – споделя опита си лекарката. – Пациентите ми се похвалиха, че и при тях се получават подобни резултати, след като се къпят вечер в оцетна вода, а сутрин пият по една лъжица ябълков оцет.”

Грант е съгласна с другите експерти, че горещата баня позволява на кожата директно да абсорбира ябълковия оцет, като по този начин максимално се засилва ползата от това чудо на природата. Установи се също така, че ябълковият оцет е силно антисептично средство, което е способно да убива бактериите в храносмилателната система. Той подпомага храносмилането, тъй като е сходен със стомашните сокове в организма. Едновременно с това балансира процеса на метаболизма, давайки мощен отпор на всяка болест. Оцетът спомага за бързото заздравяване на раните.

Хранителните съставки в ябълковия оцет също играят важна роля. Като ферментирал продукт той е богат на витамини, минерали, ензими и аминокиселини – все компоненти, върху които се гради човешкото здраве. Ябълковият оцет съдържа минерали като бор и калий, които са съществени за поддържането на добра мускулатура, за подобряване на кръвоносната и костната система. Витамин А и другите антиоксиданти предпазват клетките от хищните молекули, известни като свободни радикали. Специалистите смятат, че оцетът предпазва от болести, свързани със саморазрушаването на клетките, каквито са ракът, ревматичният артрит и болестта на Алцхаймер. Плодовото вещество пектин намалява съдържанието на холестерол и по този начин снижава вероятността да се получи сърдечен пристъп, инфаркт или друг сърдечен проблем.

Тестовете показват, че наличието на елемента бор в оцета спира разграждането на костите, наречено остеопороза, като предпазва костоизграждащите вещества калций и магнезий в скелета от разграждане.

Изследователите откриха, че оцетът не само укрепва крехките кости, но и води до повишено производство на половите хормони, които стимулират нормалното изграждане на костите. Една-две супени лъжици ябълков оцет на ден, сложени като подправка на салатата или смесени в зеленчуков сок, заменят хормоналната терапия.

Благодарение на ябълковия оцет болките от хроничния артрит бързо остават единствено в спомените на болните. Достатъчно е сутрин да пиете две чаени лъжици от него и да се киснете в отпускаща гореща вана с две чаши ябълков оцет вечер, за да сте здрави и жизнени. Много скоро ставите ще си върнат предишната гъвкавост и еластичност, а болките ще изчезнат.

Оцетните бани успешно лекуват кашлици и настинки,според доктор Грант. Препоръчва се на болните от грип да поемат по три чаени лъжици ябълков оцет дневно, за да намалят кашлицата, да свалят температурата и да оздравеят своевременно. Ако настинката е съпроводена от зачервено гърло, Харисън предписва гаргара от ябълков оцет и гореща вода в съотношение едно към едно и две лъжички сол. Ще почувствате облекчение в гърлото почти веднага, тъй като микробите умират от въздействието на киселината.

Известният привърженик на природолечението д-р Джарвис забелязва, че много фермери се отърсват от умората, като пият на обяд вода с ябълков оцет. За да изпитате истински прилив на енергия, подобно на тях, сложете във водата оцет и лъжица мед. Пийте от лечебното питие всеки път, когато се нуждаете от освежаване и засилване на организма.

Способността на ябълковия оцет да дава енергия го прави също така великолепно средство за сваляне на теглото.

Оцетната киселина стимулира дейността на панкреаса, което дава възможност на ензимите да подобрят храносмилането и да увеличат абсорбирането на витамини.

Ако нощно време ви се сковават краката, билкарят Клайв Екхарт препоръчва да се лекувате с разтвор от ябълков оцет и вода, към който е прибавен алкохол. “В момента, в който усетите изтръпването, намажете краката си – съветва той. – Калият в оцета ще облекчи болките. Ще се почувствате по-добре след секунди. Използвайте ябълковия оцет и при болки в кръста, от които страдат 80 процента от възрастните хора.”

Проблемите на обриви по кожата се преодоляват чрез разтриване с памук, натопен в разтвор от две чаени лъжици ябълков оцет в чаша вода.

На практика топмоделите използват леки разтвори на ябълковия оцет, за да поддържат здравия си вид, меката и еластична кожа. Оцетът може да бъде използван също така при миенето на косата, както и при други хигиенни процедури.

Даян Букман е описал в книгата си “Пълен билкарски наръчник за здраве и красота” редица

рецепти с ябълков оцет:

– Разтворът от него може да помогне за премахването на пърхота и за бързото възстановяване на киселинния щит на косата.

– Освежаващо напръскване с ябълков оцет може да неутрализира слънчево изгаряне. Повтаряйте процедурата на всеки 20 минути, за да облекчите болката и да възстановите пострадалата от слънцето кожа.

– Животворната сила на ябълковия оцет помага и при кръвотечение от носа. Ако страдате от подобен проблем, натопете парче памук в оцет и внимателно го вкарайте в ноздрата. Наклонете главата си напред и се отпуснете. Кървенето ще спре веднага.

Ябълковият оцет има множество приложения в народната медицина. Ето защо ако той присъства във вашето меню, ще сте много по-бодри и жизнеспособни.

Поръчате в нашият онлайн магазин Натурален ябълков оцет

При избора на Натурален и био ябълков оцет „ЛИДИЯ”,ние гарантираме качеството,както и че купувате жив, нефилтриран,непастьоризиран,ябълков оцет с”майка”

 

Източник: http://news.vratza.com/?id=1510184&adate=2007-06-07