fbpx

Organic OcetВ продължение на дълги години ябълковият оцет е бил тайно оръжие в арсенала на холистиците и специалистите по здравословно хранене. Благодарение на онлайн общности като Pinterest, потребителите започват да споделят всички начини, по които те използват тази здравословна и естествена панацея.

Докато някои от предимствата на ябълковия оцет са просто фолклор предаван от поколение на поколение, други са подкрепени с научни изследвания и научни доказателства.

Читателите на този блог ме познават и знаят, че винаги съм готов да науча нещо повече за натуралните, здравословни съставки и как да ги включвам в менюто си. Ето защо реших да направя собствено проучване и за ябълковия оцет.

Какво представлява ябълковият оцет ?

Естествената захар, намиращи се в ябълките всъщност се превръща във форма на алкохол. Докато сместа е в процес на ферментация, здравословните бактерии започват да се образуват и в крайна сметка се получава оцетна киселина. Именно тази оцетна киселина ни дава всичко, от което можем да се възползваме за по-добро здраве.

Т. нар. “майка” е естествено вещество, създадно по време на процеса на ферментация на оцета. Тя се появява като паяжинообразна формация плаваща в оцета. “Майката” е жива и се състои от бактерии, ензими и хранителни вещества.

Присъствието на майката показва, че оцетът не е бил обработен и филтриран. Най-често ще я намерите на дъното на бутилката. Това е същността на ябълковия оцет. “Майката” съхранява ензимите и ни дава гаранция за стойността и качеството на оцета.

В настоящата статия ще ви посоча 7 научно обосновани причини да се консумира нефилтриран и непастьоризиран ябълков оцет.

1. Намалява оксидативния стрес

Фундаментът на всеки жив организъм се крие в способността на клетките да произвеждат кислород и да поддържат жизнените си функции. Биохимичните процеси естествено водят до образуването на реактивни кислородни радикали. Клетките обичайно са способни да балансират продукцията на оксиданти, а и не всички са вредни за нас. Но когато равновесието в организма се наруши и нивото на свободните радикали се повиши, след изчерпването на антиоксидантите се предизвиква т.нар. оксидативен стрес. Той води до увреждане на клетките, което стои в основата на процесите на стареене и развитието на редица заболявания.

Оказва се, че ябълковият оцет може да намали оксидативния стрес.

Според проучване, публикувано в списанието Membrane Metabolism, ябълковият оцет повишава нивата на антиоксиданти, минерали и витамини в организма, като по този начин допринася за защита на клетките от оксидативен стрес.

2. Подобрява здравето на сърцето

Едно проучване от 2001 година се фокусира върху оцетната киселина и изследва ефектите от продължителното използване на оцет. Оказва се, че оцетната киселина спомага за понижаване на кръвното налягане и плазмената ренинова активност.

Резултатите от друго изследване, проведено върху плъхове, показват, че употребата на ябълков оцет намалява холестерола. В течение на 19 дни, плъховете са били разделени в три групи и са преминали през три различни диети. Първата не е съдържала никакъв холестерол, втората е била с наличието на 1% холестерол и без оцетна киселина, а третата – 1% холестерол и 0.3% оцетна киселина.

Данните показат, че при плъховете, които са били подложени на третата диета, нивата на холестерол и триглицериди са понижени.  Проучването заключава, че комбинацията на витамини и минерали в ябълковия оцет, помага на черния дроб да се отърве от натрупаните токсини и мазнини и да запази нормалните нива на рН в организма.

3. Регулира нивата на кръвната захар

Многобройни изследвания са доказали, че ябълковият оцет работи за контрол на диабет тип 2. Няколко от проучванията са проведени от Карол Джонстън, професор по хранене в Arizona State University.

проучвания на д-р Джонстън показват, че приемът на ябълков оцет с храна, понижава инсулиновата резистентност (неспособността на клетките да използват инсулин) средно с 64% при хората с преддиабет и диабет тип 2, … подобрена чувствителност към инсулин (способността на клетките да използват инсулина) с до 34% … и понижава пиковете на кръвната захар средно с 20%. Изследвания, проведени в Гърция, Швеция, Япония и Близкия Изток са потвърдили много от констатациите на д-р Джонстън. Как работи: оцетната киселина в оцета – съединението, което дава на оцета своя тръпчив вкус и остра миризма – потиска активността на ензимите, които помагат да разградят въглехидратите, открити в храни, съдържащи скорбяла като картофи, ориз, хляб и тестени изделия. В резултат на това тези храни се смилат и усвояват по-бавно, като по този начин се понижава кръвната захар и нивата на инсулина.

4. Загуба на тегло

Контролирането на кръвната захар е от полза и за свалянето на тегло, така че ако се опитвате да се отървете от излишните килограми, ябълковият оцет е отличен вариант. Чрез контролиране нивото на кръвната захар, също така ще се намали апетитът ви за нездравословни храни.

Ябълковият оцет е любимата ми напитка за топене на мазнини. Обичам да го използвам и като средство за подтискане на апетита. На практика получавате двойна полза от консумацията на оцет в борбата с килограмите. Кой не би искал това?

Нека видим какво казват и изследванията обаче.

Ще разгледаме проучване, проведено от Националната библиотека по медицина на САЩ, в което се взели участие 12 доброволци. Те са приемали по 18, 23, или 28 mmol оцетна киселина. След това лицата са хранени с около 50 гр въглехидрати от бял хляб. Контролната група е яла бял хляб без добавянето на ябълков оцет.

Кръвните проби, взети около 120 минути след хранене, показват, че по-високите количества на оцетната киселина са довели до по-ниски нива на кръвната захар и инсулина.

При участниците, които са приемали най-големите дози оцетна киселина са отчетени и най-дългите периоди на ситост. Чувството за ситост е от съществено значение за всички, които се опитват да отслабнат, защото това означава, че ще консумирате по-малки порции без да усещате непрекъснат глад.

5. Спира хълцането

Една от най-интересните ползи на ябълковия оцет е способността му да спре и да предотврати хълцане. За първи път се натъкнах на този забавен факт, когато прочетох една статия в Mashable.

13-годишното момиче Малори Кивмън от Манчестър, изобретява близалка за спиране на хълцане и дори има патент върху продукта си.

Близалката срещу хълцане съдържа ябълков оцет и захар.

6. Убива бактериите

Друга полза от употребата на ябълков оцет е неговата антимикробна мощ. Той може да се използва не само като дезинфектант за домакински повърхности, но и като антибактериален агент за нашите тела.

Изследователи от Entani & colleagues твърдят, че ябълковият оцет може убие бактерията Ешерихия коли. Според резултатите комбинацията от ябълков оцет и натриев хлорид е ефективен метод за превенция от бактериално хранително отравяне.

Гъбичките от рода Candida също могат да бъдат победени от ябълковия оцет.

7. Облекчава киселините и болките в стомаха

Въпреки че ябълковият оцет е киселина сам по себе си, когато той е в тялото всъщност неутрализира киселините и възстановява нивата на рН. Ето защо вместо да посягате към лекарства, може да опитате натурално средство като ябълковия оцет. Смесете две или три супени лъжици ябълков оцет с 230 гр топла вода и изпийте течността, когато възникнат киселини в стомаха.

В допълнение към тези осем ползи, можете да намерите статии, които твърдят, че ябълковият оцет съдейства за лечение на изгаряния, брадавици, алергии, крампи на краката и болки в гърлото.

 

Поръчате в нашият онлайн магазин Натурален ябълков оцет

При избора на Натурален и био ябълков оцет „ЛИДИЯ”,ние гарантираме качеството,както и че купувате жив, нефилтриран,непастьоризиран,ябълков оцет с”майка”

Източник:http://nutritions.bg/blog/7